Sider

 
 Hovedside
 Arkiv
 SMPOA┼U
 Klubbledelsen
 Rating
 Resultater
 Serien
 Siste nytt
 Terminliste
 Turneringer
 

 S°k

 
 

 Ord for dagen

 
  "Victory goes to the player who makes the next-to-last mistake." Chessmaster Savielly Grigorievitch Tartakower
 
 
 

 Lenker

 
 Trondheim Sjakkforening
 Verdal Sjakklag
 Frosta Sjakklubb
 TSSK


Dr.Tartakower

Dr.Tartakower

    "Victory goes to the player who makes the next-to-last mistake."
             Chessmaster Savielly Grigorievitch Tartakower

(Da denne siden ble skrevet, i Oktober 2000 fikk man knapt et eneste fornuftig treff på nettet hvis man søkte på "Tartakower". Nå derimot, nå hagler det av flotte sider, masser av biografier og hundrevis av partier! Jeg velger likevel ikke å legge ut lenker til flere sider, søk heller selv, så kan du lese hva du vil. Følg dog de få linkene du finner på denne siden, de er meget gode! Dog hender det at linkene er døde. Jeg prøver å rette opp feil så ofte jeg kan!)


"Some part of a mistake is always correct."

- S. Tartakower
(En ung Keres får Tartakowers autograf?)

Dr Tartakower (1887 - 1956) er klubbens største forbilder. "Det finnes ingen dårlige åpningstrekk, bare overaskende!", har han bl.a. sagt. Han er mannen bak Orangutang-åpningen (1.b4), samt den "Dovne Kongegambit" (1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Le2). Hans merkelige åpninger til tross (eller kanskje nettopp pga hans merkelige åpninger), Tartakower var en av verdens ti beste spillere i begynnelsen av forrige århundre. Et av hans virkelige morsomme, eller skal vi si tvilsomme, våpen var Amar-Gambitten!

"The blunders are all there on the board, waiting to be made."
- S. Tartakower

Tartakower hørte til de såkalte «hypermodernistene». Dette var unge opprørske spillere som først og fremst ikke likte Tarrasch. Tarrasch hadde meget bestemte oppfatninger om hvordan sjakk skulle spilles, og den som ikke gjorde som ham var idioter (satt på spissen naturligvis)! Sentrum skal fortest mulig besettes av bønder, og dermed basta! Dette var en av hans læresetninger. Dermed begynte den hypermodernistiske bevegelsen å spille åpninger som innebar løperfianchetto og bondeflytt på fløyene (1.b4!).
Spesielt morsmt var det vist å slå Tarrasch på den måten, noe Tartakower gjorde flere ganger!
I føle seg selv er Tartakowers beste parti noen sinne mot nettopp Tarrasch. Det var i en turnering i Semmering i 1926. Etter partiet utspant følgende samtale seg;(sitat Tartakower)
«Du har stor tillit til brikkene dine», sa Dr.Tarrasch noe bittert til meg etter partiet. «Det er vel heller brikkene som har tillit til meg», svarte jeg.

Tarrasch virket forøvrig å være en usportslig type. I en turnering i Berlin i 1928 tapte han første runde mot Rubinstein og truet med å trekke seg etter tapet. Da han i andre runde fikk bank av Tartakower ble han «plutselig meget syk», og måtte dessverre trekke seg fra turneringen.
 
                                                                    

(Tartakower mot Carls)

Jeg vil understreke at mannen ikke hadde fordommer mot åpninger som Fransk, Dronningambit og Caro-Cann, slik vi her i klubben har. Tvert imot har Tartakower egne varianter oppkalt etter seg i flere forferdelige åpninger og hypermodernistene spilte mange av de halvlukkede åpningene vi liker å hate! Dog spilte han så mye annet morsomt at vi tilgir han enkelte glipp!

 

Tartakower i kamp mot den legendariske Sultan Khan i en mach i Semming i 1931.

Hvor god var egentlig Tartakower? Det finnes flere nettsteder som har regnet ut ratingen på de gamle mestere. Jeg liker dette best, da vår gamle venn her blir rangert som nummer tre i verden på et tidspunkt! Detter er nok ingen overdrivelse heller. I 1930 var det et krav fra flere sjakkskribenter at Alekhine lot Tartakower slippe til i en VM match. Dessverre ble det aldri noe av........

Tartakower under første verdenskrig.

Jeg vil ellers anbefale denne siden, hvor mange av hans beste partier ligger ute-her er også et nerdeforum hvor man tydeligvis kan diskutere Tartakower. Vår side er også nevnt her ser jeg!

"A chess game is divided into three stages: the first, when you hope
  you have the advantage, the second when you believe you have
  the advantage and the third...when you know you are going to
  lose!"
- S. Tartakower

I boken "500 Master games of chess" har Tartakower og J.du Mont samlet 500 fantastiske partier fra 1580 til 1930-tallet. Her finnes forlengst glemte varianter, som er tilbakevist for lenge siden. Faktisk er det så lenge siden, at ofte vinner partier med noen av dem fordi ingen lenger vet hvorfor åpningene er tvilsomme. Det nytter ikke å avvise et trekk som dårlig, dersom du ikke vet hvorfor! Jeg skulle gjerne ha lagt ut en del av disse partiene, men da jeg vil beholde overaskelsesmomentet i enda noen turneringer, ja, så får det heller vente......
 
                                                                       

(Torres mot Tartakower)

"Moral victories do not count."
 - S. Tartakower
 

Vil du lese mer om Tartakower, og andre gamle sjakkhelter, vil jeg anbefale deg  denne siden. 
Jeg snublet over siden på nettet og sendte en mail til forfatteren, Terry Crandall, og ba han skrive en biografi om Tartakower også. Det gikk kun et par uker før en fyldig biografi var på plass. Jeg takket på det hjertligste. Når jeg så besøkte siden dagen etter, var Crandall død.... Noe av det siste han gjorde var altså å oppfylle en lesers ønske. Jeg håper så mange som mulig besøker siden hans, som en siste ære.

 

 

      

 Dette fant jeg forøvrig om Tartakower i et polsk (?) leksikon:

Tartakower Sawielij Ksawery (1887-1956)

Tartakower Sawielij Ksawery (Xavier) (1887-1956), szachista pochodzenia polsko-austriackiego, od 1924 zamieszka?y we Francji. Z racji pochodzenia przyj?? obywatelstwo polskie, cho? nigdy w Polsce nie mieszka?. Reprezentant Polski na olimpiadach szachowych (1 miejsce dru?ynowo - 1930, 2 miejsce - 1931 i 1939, 3 miejsce - 1935 i 1937), reprezentant Francji na olimpiadzie (1950). 2-krotny indywidualny mistrz Polski (1935, 1937). T?umacz, dziennikarz, pisarz, twórca aforyzmów szachowych, które ?artobliwie nazywano "tartakoweryzmami". Autor m.in. Die hypermoderne Schachpartie (1924).

Selvsagt aner jeg ikke hva noe av dette betyr, men for en forbisurfende polakk er det sikkert spennende lesestoff. Her tenker vi på alle.
 
 

 

 

Skrevet av El Presidente
Content Management Powered by CuteNews


SMPOA┼ 2006 ę Copyright